Bloggen min skal vise veien mot Ironman konkurranse som er 3800 meter svømming, 180 km sykling og drøye 42 km løping.

På nettet kan jeg lese at utrente menesker trenger 3-5 år før de bør delta i en knallhard Ironman. Supermosjonistene jeg har linket film av i NRK programmet «Pulse», drev tilsynelatende jevn trening. Det kom frem at begge hadde prøvd Norseman tidligere men brutt på svømmedelen.

I går bestemte jeg meg for å se hvor langt det er mulig å komme med målbevist trening i 10 uker. Snittet i basenget ligger på 2-3 økter i uken, med 4 økter forrige uke som volumtopp. Vell inne i tung uke og på svømmeøkt nummer 4, dro jeg i bassenget på en full Ironman test i svømming.

For mentalt å klare det talte jeg kun 20 og 20 lengder, med en 5 sekunders mental pause og en slurk powerdrikk mellom hver 500 meter. GPS klokka teller antall lengder og armtak, så kan analysere gjennomføring greit med mellomtider hver 500 meter. Sluttiden ble 1 time 25 minutter. 2.14 pr 100 meter tempo.

Jeg ble overhode ikke utslitt, for jeg jobbet hver eneste lengde med kun en ting i hodet…..teknikk, teknikk og atter teknikk. Den siste 100 meteren skal føles like lett som den første, og det klarte jeg riktig så bra. (Det viser seg at tempo første 100 var identisk med siste 300 meter på gode 2.08) Nå er ikke 3800 meter en distanse jeg kommer til å svømme ofte. Detta var kun en mental test jeg valgte å ta tidlig i opptreningen. Nå vet jeg at IM svømmedelen er overkommelig. Vær og vind samt kaldt vann gjør dette til en helt ny mental barriere ute i open water. Men den tid den sorg. Utendørs tilvenning og treningsøkter kommer når våren er i anmars. 

Hva gjorde våre supermosjonister feil de gangene de ikke kom seg videre i Norseman etter svømmedelen? Det kommer ikke helt frem av program, men jeg tror mangel på mental grensesprenging, tilvenning i kaldt vann og for lite oppvarming kan være noen av årsakene.

Mental trening er vell så viktig som den fysiske, men Norsman kan ikke bare gjennomføres på mental styrke eller…..?

Den ene manlige supermosjonisten lå klart bak i treningsarbeidet underveis i månedene før de gjennomførte Norseman. Skyhøyt laktat nivå på toppen av Måbudalen, viste at det han manglet i trening og form, tok han igjen på ren vilje. Skulle vell bare mangle siden jobben hans var motivator :-).

Selv har jeg lagt opp mental trening som en del av min trening der det faller seg naturlig. Det kan være seg sykkeltur i stiv kuling ute ved havet, der det knapt var mulig å holde seg på sykkelen, til å gjennomføre alle økter selv om det oppstår ting som mentalt kan være litt tøft å jobbe mot. De fleste kjenner seg sikkert igjen. Du har planlagt en trening og kortisktig mål nøye, og hendelser gjør at det ikke er mulig å gjennomføre økta etter planen. Du punkterer, får mageknip, har glemt noe viktig, går tom for batteri på computer osv….

Dette skjer meg også med jevne mellomrom, og det er da du skal bruke det som motivasjon til å gjennomføre, for dette er ting som også gjerne intreffer under the real deal….den ene konkurransen du har som hovedmål! Gjør motgang til din fordel. Det har jeg tenkt i alle de kalde høstøktene når regnet pisker ned. Regner det under en sommerkonkuranse så blir det ingenting mot hva jeg allerede har trent på i slutten av november!

Alle kan gjenomføre en Ironman med litt grunntrening, men det kan vise seg mentalt virkelig tøft, særlig om du som utøver ikke har trent som du skal konkurere. Det også er viktig mental trening. Den kvinnelige supermosjonisten viste dette klart da hun hadde glemt å trene på spising. I konkurransen hadde hun kun spist to-tre power gel frem til løpedelen! Katastrofe for kroppen som trenger 1 g karbohydrat pr kilo kropsvekt pr time!

Selv sitter jeg på rullen i kjelleren å later som om jeg er ute å sykler konkurranse hver eneste økt…også de rolige. Jeg drikker og spiser riktig mengde hver eneste økt. Ja det koster noen kroner å spise power barer hver treningsøkt, men teknikken sitter, og kroppen venner seg til at det kommer jevnlig påfyll hele tiden! Energiomsetning og jevnlig påfyll er også mentalt veldig viktig. De negative tankene kommer ikke av at det er fysisk tungt, de kommer av mangel på mental trening og mangel på karbohydrater!

Posted in Ukategorisert
baretri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *