Lettere spent og med litt urolig natt, tok jeg i dag min første kombitest på sykkel. I 1999 tok jeg en VO2 Max test på tredemølle ved olympiatoppen, dog da med ett helt annet treningsgrunnlag.

Selve testen var ikke så ille som jeg trodde, egentlig helt ufarlig…såfremt du ikke hater stikk i fingeren da.

Laktattesten

Testen startet med rolig 130 Watt oppvarming. Etter ca 15 minutter startet operatøren å legge på 25 watt, en runde med pusting i slange og ett stikk i fingeren for å måle melkesyrenivå. 5-6 stikk senere så fant vi terskel Watt på denne sykkelen: 245 Watt. Terskelpuls 161 slag i minuttet (BPM). Anbefalt langkjørings puls 129 BPM.

VO2 Max testen

Denne testen var litt hardere ja. Slange i munnen hele tiden og startet på 200 watt. Her økes det også i 25 Watt steg , men da hvert 30 sekund. Ved 400 Watt sa det STOPP i beina. Jeg stivnet opp på få sekunder. Etter ca 7 uker trening så hadde jeg krabbet meg opp til «normalen» for min aldersgruppe: 46.7 ml.  Fikk målt ny max puls på 186 BMP.

Vurdering av testen

Resultatene var som forventet. Laktat terskel watt på testsykkel var 41 Watt lavere enn på min Elite Qubo digitale rulle. Dette har ingenting å si så lenge jeg kjører riktig Watt på min egen sykkel under trening.

Terskel pulsen gikk ned 13 BPM i forhold til det jeg trodde. Forklaringen kan ligge i at jeg passerte terskel på utført FTP test forrige uke. Trolig klarte jeg aldri å hente meg inn, så pulsen steg selv om jeg tok Watt ned til rett under terskel

VO2 max er ikke så mye å skryte av, men å ligge på normalen er jeg fornøyd med.

Verifisering av terskel på egen rulle

Umiddelbart etter kombitesten kjørte jeg hjem og hev meg på rullen. Oppvarming og 15 minutter på 129 BPM bekreftet sone 2 Watt som jeg har regnet ut. Kunne ligge på 220 Watt uten at puls endret seg. Så gikk jeg rimelig fort opp til 280 Watt for å se hvilken Watt jeg genererte ved 161 BPM. Etter 10 nye minutter i stilling (nede i tempobøylen hele tiden!!!!) så ville ikke pulsen over 152 BPM. Først når jeg passerte FTP (som jeg har funnet til 286 Watt) klarte jeg å få pulsen opp til 161. Der lå jeg i 20 min for å se at pulsen ikke økte.

Hva fant jeg ut? Min 40 minutters FTP test var spott on på Watt, så neste nå er en kontrolløkt etter Ole K sine prinsipper der jeg ligger 95-98-100-102-98% av FTP. Er den korrekt så klarer jeg akkurat økten. Går den for lett må jeg øke noen få Watt.

Testen ble utført på SIB. http://www.sib.no/no/trening/testlab-sib/priser

Posted in Ukategorisert
baretri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *